magyardeutchenglish
IskolatörténetIskolánkrólAlapítványBeiskolázásSportDÖKEredményeinkKapcsolataink
Digitális Témahét 2017-18.
2018. április 15.

Digitális Témahét – 2018. április 9-13. 


Idén is megrendezésre kerül a Dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskolában a Digitális Témahét, mely 2018. április 9-től – április 13-ig tart. Az egyik témánk „Mátyás király”, a másik az „Internetbiztonság, médiatudatosság”.

 A Digitális Témahét programjai a következők lesznek a 3. 4. 5. 6. 7. és 8. évfolyam tanulói számára:

MÁTYÁS KIRÁLY témakörben

 1.      Hétfőn a 4. a osztály Flashmobbal nyitja meg a Digitális Témahetet. Ugyanezen a napon és pénteken Balogh Nicolas („Nico”) a dunaújvárosi Logiscool egyik oktatója az Internetbiztonságról fog beszélni informatika órák keretében a felsős tanulóknak, majd a programozás rejtelmeibe is bevezeti a gyerekeket játékos feladatokon keresztül.

2.      Kedden a 4. a osztályosok a „nagyobbakkal” – a 6. b és a 6. c osztályosok segítségével - informatika órákon betekinthetnek a digitális világba: „Mátyás király” témakörben képeket fognak keresni, melyekre effekteket tudnak majd beállítani pfotofunia.com oldal használatával.

3.      Szerdán és csütörtökön a „nagyok” (7. és 8. évfolyam) Mátyás király személyiségével, reformjaival, külpolitikájával és művészetével ismerkednek meg a digitális technikákon keresztül, kódolással egybekötve. Ezt a témakört oktatóprogram elkészítésével, effektekkel, szófelhőkkel és QR kódolással fogják színesíteni, valamint digitális térképet is  használhatnak.

4.      A hét során az 5. és 6. évfolyam tanulói „Mátyás király” meséi és mondái közül fognak egyet-egyet megkeresni, és Paint programmal megrajzolni.

5.      Egész héten a „kicsik” – a 3. c és a 4. a osztály tanulói is aktívan részt vesznek tanítóikkal együtt. A gyerekek Mátyás királyt ismerhetik meg érdekes feladatokon keresztül. Pl. a 3. c ének órán a reneszánsz dalokat kódolással dolgozzák majd fel.

 MÉDIATUDATOSSÁG ÉS INTERNETBIZTONSÁG témakörben A HÉT FOLYAMÁN A VASVÁRI PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLÁT ÁLHÍREK LEPIK El!

Nem is úgy van az abc? Nem is 42 az 5 x 8 + 2 ? Miért értették félre Arkhimédész utolsó mondatát a katonák? Négyzetesítették a kört??? Mikor álhír a hír?

Az álhírek eltüntetését csak tudósaink segítségével tudjuk elérni. Tudósaink megidézése csak komoly tudással és szorgalmas internetes szűréssel, keresgéléssel, plakátkészítéssel lehetséges.

Tervezett programjaink:

-        A „Téves információk napján” az osztályoknak a kapott információkat igazságtartalmuk szerint rendszerezniük kell, amihez komoly kutató munka szükséges!

-        Médiatudatosság vetélkedőt szervezünk.

-        A vállalkozó tanulók sportvideót készítenek, sportágakat mutatnak be, de vajon igazak a hírek?

-        Kódvadászat játékot szervezünk, melyben sokat tanulhatnak kicsik és nagyok…vajon jó úton haladnak? Tényleg arra kell menni? Igaz volt a hír?

-        Tudósaink életéből és munkásságából felkészülve elkezdjük megidézni őket: és csoda történik? Tényleg Arkhimédész sétál a folyosón?  Püthagorasz épp Thalésszel diskurál?

-        Skype órát szervezünk egy igazi tudóssal, de mindent elhitetünk, amit mond?

-        Gamification a tanítási órán, játsszunk matekon????

 A médiatudatosság alapja az okoseszközök helyes használata, az alkalmazások ismerete, a tudatos, hatékony tanulás segítése. Ennek elérésére tervezett programok:

-        Youtube videó készítése melyben a tanulók bemutatják a jelen témakörben tanult szerkesztéseket, ismertetve a szerkesztés lépéseit.

-        Fizika kísérleteket mutatnak be a hőtan témaköréből, és ismertetik tapasztalataikat, magyarázataikat.

-        5. osztályosok diagrammokat tanulnak meg készíteni digitális eszközökkel a jelenleg tanult statisztika tárgykörében.

-        3.- és 4.-es osztályaink megismerkednek a mikro: bit eszközzel és programozásával.

-        Pályát készítenek és kódolnak az alsó tagozatosok a Bee bot méhecskével.

-        Minecraft pályát készítenek a felső tagozatosok, amibe matematika és fizika feladatokat rejtenek el, hogy megoldásukkal lehessen csak célba érni.

 Mindenki vigyázzon az álhírek, a hírek, a tudósok, a tudás már a kapun kopogtat!

Színes, tartalmas, érdekes Digitális Témahetünk képekben:
Digitális Témahetünk 1 informatika órája videóval bemutatva